Denemarken: Zwarte Zondag

Nee, wij zouden dat nooit doen. Wij zouden ons nooit laten meevoeren met die stroom vakantievierders naar het zuiden, Want wij waren immers gewaarschuwd voor al die rode, donkerrode en vooral zwarte zaterdagen in juli en augustus. Geen Frankrijk of Italië voor ons, maar op een druilerige zondag afreizen naar Noord-Duitsland en dan verder naar de eindbestemming Denemarken. Van Deventer naar Hamburg is het ongeveer maar vier uur rijden, het zou zelfs in drie uur kunnen.

Denemarken Oostzeeroute: AlsÆrøLangelandLollandFalsterBogøMønSeelandFunen-Langeland-Ærø-Als

Denemarken Oostzeeroute (Ook te koop bij fietsvakantiewinkel en bol.com)  

Ik zei nog: eigenlijk heeft het wel wat om midden in het hoogseizoen op vakantie te gaan. Zo zie je nog eens auto’s volgeladen en bepakt met kano’s, fietsen, tassen en koffers uit diverse landen onderweg naar Scandinavië. Had er toen geen lichtje moeten gaan branden? Hadden wij toen niet gewaarschuwd moeten zijn dat al dat verkeer muurvast zou komen te staan om de Elbe over te komen? Vooral toen we langzamer gingen rijden hadden we nog kunnen besluiten om binnendoor te gaan. Maar dat deden we niet. In plaats daarvan stonden we stil. Heel lang stonden we stil. Vier keer hebben we het nieuwsbulletin gehoord, oneindig hebben we geluisterd naar Nijntje, het Koekemannetje, de vijf brandweermannetjes. Soms reden we een kort stukje om daarna weer lang stil te staan. 23 Kilometer lang, vier en half uur. Mensen stapten uit, een bergingsauto reed voorbij, maar wij reden niet. Ook niet toen het benzinelampje begon te branden: nog 20 kilometer. Zo’n signaal helpt je niet als je stil staat. Want benzine werd er verbruikt, maar kilometers reden we niet. Hoe ver was het eigenlijk nog tot de pomp? En hoe zou dat zijn om zonder benzine stil te staan tussen auto’s die ook stil stonden? Het paniekmoment verdween acuut toen we ons realiseerden dat we helemaal geen probleem hadden: met onze fiets konden we immers zo, in casu, naar de pomp fietsen en met een volle jerrycan weer terugkomen. Handig om op fietsvaknatie te gaan!

Uiteindelijk duurde het maar 4,5 uur en was het maar 23 kilometer.

Een reactie plaatsen