Fietsvakantie: regen

Bij de overweging van een fietsvakantie komt natuurlijk de vraag eens: wat doen we als het regent? En willen we dat? Want ja, de kans dat je een keer nat wordt is reëel. Fietsen doe je buiten en buiten kan het wel eens een keer gaan regenen. Puur uit ervaring weet ik dat goede waterdichte fietstassen essentieel zijn. Want na te zijn nat geregend wil je droge kleren aan en wil je slapen in een droge slaapzak. Voor kinderen geldt dit misschien nog wel meer. En ja, een (goed) regenpak hoort natuurlijk ook standaard in de uitrusting. Als je weet dat het echt niet gaat regenen want het is 25 graden en dat blijft het voorlopig nog wel, dan kun je de regenkleding lekker diep wegstoppen. Maar als de regen bij vertrek al met bakken uit de lucht komt vallen, dan is het handig om de regenkleding al aan te hebben. Maar meestal is het weer ergens tussen in en vind ik het daarom prettig om de regenjas bij de hand te hebben.

Denemarken Oostzeeroute: AlsÆrøLangelandLollandFalsterBogøMønSeelandFunen-Langeland-Ærø-Als

Denemarken Oostzeeroute (Ook te koop bij fietsvakantiewinkel en bol.com)  

Voor de kinderen hebben we uiteraard regenpakjes mee. Niet dat die in kleine maatjes makkelijk en overal te verkrijgen zijn, maar we hebben ze gevonden. Raar eigenlijk dat pas vanaf een bepaalde kindermaat regenkleding wordt gemaakt. Wat we afgelopen zomer, die van 2011, niet mee hadden waren de regenlaarsjes. En dat was puur uit ruimtegebrek. Want laarsjes hadden de voeten droog gehouden. In plaats daarvan fietste de kleuter op de aanhangfiets met sandalen aan en elke keer dat we stopten kreeg ze even droge sokken aan. Die sokken hebben we trouwens ook aangetrokken als vervangende wanten toen ze toch duidelijk aangaf het ‘zoho’ koud te hebben.

Fietsen in de regen is gewoon niet leuk, zo simpel is het. Maar je word er wel creatief van. Je kunt schuilen in bushokjes of in supermarkten. Je zult soms moeten doorfietsen, terwijl de regen alles doorweekt, de stroompjes langs de weg alleen maar harder gaan en de plassen alleen maar groter worden. En dan fiets je in die regen, jezelf afvragend wat we aan het doen zijn en dan vraagt de kleuter: Waarom zijn wij de enige fietsers en zit iedereen in de auto en wij niet? Moet je dan antwoorden: fietsen is leuk? Terwijl het helemaal niet leuk is en iedereen kletsnat is? Of wijs je naar andere ingepakte fietsers die ook in de stromende regen fietsen? En vertel je dat de zon echt wel weer gaat schijnen? En zeg je tegen haar dat ze heel erg goed bezig is? Uiteraard het laatste. Iemand anders moed in praten helpt ook om zelf even de regen te vergeten. Maar het mooiste antwoord gaf ze even later zelf. Net zo verbolgen als ze de vraag had gesteld waarom wij fietsten, vroeg ze toen de zon weer scheen: Waarom zit iedereen nog in de auto en niet op de fiets? De zon schijnt toch?

1 gedachte over “Fietsvakantie: regen”

Een reactie plaatsen