Deventer Ossenwaard

Pal tegenover het centrum van Deventer ligt op de westoever van de IJssel een relatief nieuw natuurgebied: de Ossenwaard ook wel Ossenweerd genoemd. Dit natuurontwikkelingsproject is sinds de verlegging van de `IJsseldijk nu 50 ha groot. In de toekomst zal het gebied uitgebreid gaan worden. In de Ossenwaard ontstaat een natuurlandschap dat kenmerkend is voor het `IJsseldal. Er ontwikkelt zich natuur onder invloed van de rivier, met nevengeulen en rivierduinen, met ooibossen, met bloemrijke ruigten en begraasd door kleine kudden vrijlopende paarden en runderen.

De IJssel is van grote invloed op de ontwikkeling van de natuur en het landschap. Hoogwaters brengen zand mee. De wind kan dit opwaaien tot kleine duintjes. Hierdoor ontstaat een typische rivierduinvegetatie met soorten als kleine ruit en geel walstro. De lage delen van de uiterwaard zijn kleiiger.

De rivier voert uit het hele Rijngebied zaden van kruiden en bomen aan. Met een kleine kudde grazers krijgen jonge bomen de kans door te groeien. Het rivierbegeleidend ‘ooibos’ keert zo weer terug met ondermeer schiet- en kraakwilgen. Verderop in de waard vestigen zich struikwilg, els, zwarte populier, maar ook wilde appel (tekst informatiebord).

Eigenaar is De Stichting IJssellandschap waar meer informatie over de ossenwaard te vinden is.

22 OKTOBER 2005 – DEVENTER (ANP) – Een binnenvaartschip is vanmorgen in de IJssel bij Deventer aan de grond gelopen.
Het schip is 2.85 meter diep en het water 2.35, legde een politiewoordvoerder uit. Volgens hem wordt het gevaarte rond 15.30 uur losgetrokken door een sleepboot. Als dat niet lukt, wordt de lading, natronloog, overgepompt. Volgens de politie is het een bijtend middel “maar als het in het water terecht komt, niet schadelijk voor de volksgezondheid”. Het schip ligt tussen de Wilhelminabrug en de spoorbrug.

Hotel Gilde, Recreatiepark De Scherpenhof, Vakantiepark De Vlinderhoeve, Vakantiepark De Bosrand, Hotel-Restaurant Apeldoorn, Ardoer comfortcamping De Bosgraaf, Resort-Hotel Zutphen, Vakantiepark Heideheuvel, Hotel-Restaurant Het Veluwse Bos, Hotel-Restaurant Beekbergen-Apeldoorn, Hotel-Restaurant De Wipselberg-Veluwe, Hotel-Landgoed Huis Te Eerbeek en Hotel-Restaurant Epe-Zwolle

Plaats een reactie